Η Ιαματική Πηγή Υπάτης βρίσκεται περίπου 18 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας στον δρόμο προς το Καρπενήσι, σε μια κατάφυτη περιοχή της πεδιάδας της Φθιώτιδας, δίπλα στους πρόποδες της Οίτης. Καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 900 στρεμμάτων.
Η Ιαματική Πηγή Υπάτης, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τις υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, περιήλθαν στην κυριότητα του ΕΟΤ δυνάμει των διατάξεων του Ν. 1624/1951, κατόπιν αγορών, ανταλλαγών, δωρεάς και αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
Σήμερα, η Ιαματική Πηγή Υπάτης, με την υπ’ αριθμ. 244/2013 απόφαση ΔΕΑ (ΦΕΚ 3025/Β/28.11.2013) περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή και με το ν. 4389/2016 περιλαμβάνεται στα ακίνητα του παραρτήματος Γ’ τα οποία παραμένουν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.
Στις εγκαταστάσεις της Ιαματικής Πηγής Υπάτης λειτουργεί σήμερα υδροθεραπευτήριο συνολικής δόμησης 2.680 περίπου τ.μ. με υπόγειους χώρους επιφανείας 1.264 τ.μ. Το κτίριο του υδροθεραπευτηρίου περιλαμβάνει λουτήρες πολυτελείας, που πλαισιώνονται από πολλές αίθουσες αναμονής και αναπαύσεως των λουόμενων. Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει συνολικά 80 λουτήρες μεταξύ των οποίων, λουτήρες πρώτης κατηγορίας, λουτήρες δεύτερης κατηγορίας, λουτήρες ειδικών θεραπειών και λουτήρες για πάσχοντες από βαριές δερματικές παθήσεις.
Ο χώρος διαθέτει μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού των θαλάμων προς απομάκρυνση των αερίων και εγκαταστάσεις καθαρισμού των λουτήρων με εκτοξευόμενο νερό, θερμοκρασίας 80 βαθμών κελσίου.
Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται επίσης:
Εντός της έκτασης του ακινήτου υπάρχουν επίσης:
Η έκταση αυτή παραχωρήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας το έτος 1988 (Αρ. Απόφασης 112306/19-2-1988), δωρεάν κατά κυριότητα και νομή, προς την κοινότητα Λουτρών Υπάτης, για εγκατάσταση αθλητικών γηπέδων.
Τα Λουτρά Υπάτης βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού Οίτη. Αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λαμιέων και έχουν 645 κατοίκους. Την ονομασία τους την οφείλουν στα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν στον οικισμό, η οποία δημιουργήθηκε ως λουτρόπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πηγές των λουτρών είναι γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Τα νερά της πηγής των Λουτρών Υπάτης ανάβλυσαν μετά από μεγάλη σεισμική δόνηση το 427 π.Χ. Η οργάνωση των ιαματικών πηγών άρχισε από το 1805 ενώ το 1903 ήταν στην χώρα η μόνη άρτια οργανωμένη πηγή. Το 1960 κατασκευάστηκε και μπήκε σε λειτουργία ένα πρότυπο υδροθεραπευτήριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Έτσι, η ιαματική πηγή των Λουτρών Υπάτης πήρε την ιδιαίτερη εκείνη θέση ανάμεσα στις πηγές της χώρας μας, που είναι αντάξια της φήμης και της αξίας των ιαματικών νερών της.
Ο φυσικός πόρος Υπάτης, με την υπ’ αριθμ. 27370/30.12.2014 (α.π. ΕΤΑΔ ΑΕ 0681/30.01.2015) Υπουργική Απόφαση, αναγνωρίζεται ως ιαματικός. Η θεραπευτική αξία των ιαματικών νερών των Λουτρών Υπάτης έχει μια μοναδικότητα. Η συγκεκριμένη πηγή διαφέρει από τις άλλες ελληνικές ιαματικές πηγές ως προς τη φυσικοχημική σύσταση των νερών της. Πρόκειται για νερά ταυτόχρονα οξυανθρακούχα και θειούχα. Πλούσια δηλαδή και σε ανθρακικό οξύ (όπως σε ορισμένες λουτροπηγές της Ελλάδας) αλλά και σε υδρόθειο (όπως σε ορισμένες άλλες).
Ο φυσικός πόρος Υπάτης έχει θερμοκρασία 33,2 βαθμούς κελσίου, χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπόθερμο, μεταλλικό, μετρίως θειούχο, ισχυρό ανθρακούχο, χλωρονατριούχο, ασβεστούχο, καλιούχο, στροντιούχο, βοριούχο, βρωμιούχο, λιθιούχο, υπερτονικό ιαματικό νερό.
Η θερμοκρασία του νερού είναι παραπλήσια με τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που αποτελεί ένα πρόσθετο ευνοϊκό στοιχείο για τη λουτροθεραπεία.
Σαν οξυανθρακούχα, τα νερά της Υπάτης ενδείκνυνται για:
Παράλληλα, ως θειούχα νερά ενδείκνυνται για:
Η θερμοκρασία του νερού είναι παραπλήσια με τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που αποτελεί ένα πρόσθετο ευνοϊκό στοιχείο για τη λουτροθεραπεία.
Το νερό των πηγών αντενδείκνυται για ηπατική, νεφρική, καρδιακή ανεπάρκεια και κακοήθη νοσήματα.