ΑΚΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Η Ακτή Βουλιαγμένης βρίσκεται 25km από το κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αττικά τοπία. Αναπτύσσεται σε μια έκταση 76 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης αιγιαλού. Πρόκειται για μια περιβαλλοντικά και λειτουργικά άρτια οργανωμένη ακτή της Αττικής, προσβάσιμη σε όλους.

Το ακίνητο περιήλθε στον ΕΟΤ κατόπιν αγοράς ευρύτερης έκτασης 500 περίπου στρεμμάτων από τον ΟΔΕΠ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον Ε.Ο.Τ. και αργότερα, δυνάμει των διατάξεων των Ν. 2636/1998 και Ν. 2837/2000, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του Ε.Ο.Τ. περιήλθαν στην ανώνυμη εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.», η οποία μετονομάστηκε σε «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Η Ακτή Βουλιαγμένης σήμερα, περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) και λειτουργεί ως Υποκατάστημα αυτής.

Εγκαταστάσεις & Υπηρεσίες

Εντός της Ακτής περιλαμβάνονται δενδροφυτεμένοι χώροι και χώροι πρασίνου, διαμορφωμένες με άσφαλτο και χώμα οδοί, υπαίθρια αθλητικά γήπεδα, μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις και προσωρινές ελαφρές κατασκευές, παραλία μήκους περίπου 650 μ. και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Ο περίπατος ανάμεσα στα πράσινα πάρκα, με φυσική βλάστηση ή διαμορφωμένους χλοοτάπητες, γίνεται με διαδρομές καλοσχηματισμένες και προσβάσιμες. Ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται κοντά στην κεντρική είσοδο της Ακτής και διαθέτει περίπου 160 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Από τον χώρο στάθμευσης διέρχονται λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α.

Εντός της Ακτής βρίσκονται οι παρακάτω αθλητικές υπαίθριες υποδομές:

Αθλητική Εγκατάσταση Ποσότητα Επιφάνεια (τ.μ.)
Γήπεδο καλαθοσφαίρισης 1 710,00
Γήπεδα αντισφαίρισης (τένις) 7 3.773,00
Γήπεδα πετοσφαίρισης (βόλεϊ) 2 785,00
ΣΥΝΟΛΟ 10 5.268,00

Το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων στη Ακτή Βουλιαγμένης ανέρχεται σε περίπου 675 τ.μ. και περιλαμβάνουν το κτίριο διοίκησης, αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους κοντά στο café-bar «Ωκεανίδα», τα κτίρια εισόδων, αποθήκες, το μηχανοστάσιο και το ιατρείο. Σήμερα το συνολικό εμβαδόν της εγκατάστασης του café-bar «Ωκεανίδα» ανέρχεται σε περίπου 1.108 τ.μ.

Στη Ακτή Βουλιαγμένης υφίστανται επίσης ελαφρές προκατασκευές που έχουν διαμορφωθεί σε χώρους υγιεινής, αποδυτήρια καθώς και τρία αναψυκτήρια συνολικής επιφανείας 196 περίπου τ.μ. για την εξυπηρέτηση των λουόμενων. Η Ακτή είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καρέκλες, φύλαξη τιμαλφών και μπορεί να εξυπηρετήσει τρεις έως επτά χιλιάδες λουόμενους ημερησίως.

Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οργανωμένης ακτής υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη. Επιπλέον η Ακτή διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις πρόσβασης στη θάλασσα για ΑΜΕΑ δίπλα από τον κεντρικό ναυαγοσωστικό πύργο.

Η Ακτή Βουλιαγμένης βραβεύεται από το 2015 με «Γαλάζια Σημαία».


Ιστορικά Στοιχεία

Η Πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη είναι ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και Ν.Π. Χατζημιχάλη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Αρχικά αποτελούνταν από συγκρότημα λουόμενων, που μπορούσε να εξυπηρετήσει 10.000 άτομα ημερησίως και δύο εστιατόρια, την «Ωκεανίδα» στο δυτικό άκρο της πλαζ και την «Αργώ» στο ανατολικό της άκρο. Το συγκρότημα περιλάμβανε τέσσερα κτίρια με ατομικά αποδυτήρια, κεντρικές αποθήκες ιματισμού, στέγαστρα και βοηθητικούς χώρους – ντους, WC κ.ά.- συγκροτημένα σε δύο ομάδες. Τα κτίρια στην αρχική τους μορφή ήταν χαρακτηριστικά δείγματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.


Εισιτήριο Εισόδου

Η είσοδος στην Ακτή πραγματοποιείται έπειτα από καταβολή του καθορισμένου αντίτιμου βάσει της τιμολογιακής πολιτικής της Επιχειρηματικής Μονάδας και των ειδικών τιμών που ισχύουν για συγκεκριμένες κατηγορίες. Ο εγκεκριμένος τιμοκατάλογος της Ακτής Βουλιαγμένης είναι αναρτημένος σε εμφανή σημεία στις εισόδους της Ακτής.

Στο εισιτήριο εισόδου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες παροχές-υπηρεσίες:

  • Χρήση ομπρέλας- ξαπλώστρας-καρεκλών
  • Χρήση αποδυτηρίων
  • Χρήση WC -ντους
  • Χρήση ασύρματου δικτύου (WI-Fi)
  • Χρήση γηπέδων
  • Χρήση ράμπας ΑΜΕΑ

Έναντι οικονομικού ανταλλάγματος διατίθενται κυτία φύλαξης τιμαλφών.

Μισθώσεις χώρων